Muffiny jak pączki
Czytając ten przepis sami nie spodziewaliśmy się takich efektów. No muffiny jak muffiny, pewnie wyjdą dobre, ale że wyjdą smaczne jak delikatne pączusie, rozpływające się w ustach, no tego to nie przewidzieliśmy. W sumie może być to przepis na tłusty czwartek, jakby ktoś był beztalenciem pączkowym ☺
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
180 ml mleka
2 jajka
110 ml oleju
1 cukier waniliowy
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek powideł śliwkowych
Do dekoracji:
80 g masła
drobny cukier
W jednej misce wymieszać jajka, olej i mleko. W drugiej wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Połączyć składniki mokre z suchymi i do połączenia się składników. Papilotki układać w formie do muffinek. Każdą napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć łyżeczkę powidła i przykryć ciastem do 3/4 wysokości papilotek.
Piec w nagrzanym do 180⁰C piekarniku przez około 20 - 25 minut. Upieczone muffinki odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Następnie każdą muffinkę moczyć w roztopionym, ciepłym maśle i obtaczać w drobnym cukrze.
Komentarze
Prześlij komentarz