Vipavska corba- kapuśniak po słoweńsku
Vipavska corba - jest to potrawa popularna w całym regionie północno-adriatyckim. Z drobnymi różnicami przyrządza się ją zarówno w północno-wschodnich Włoszech, jak i w niektórych częściach północno-wschodniej Chorwacji. Jest to rodzaj kapuśniaku z dodatkiem fasoli. Przypadł nam do gustu i szczególnie polecamy go Wam w chłodne dni.
Składniki:
300 g kapusty kiszonej
150 g białej fasoli
3-4 średniej wielkości ziemniaki
250 g surowego wędzonego boczku
1 łyżka smalcu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
5-6 ziaren pieprzu
2 łyżki śmietany 18%
kminek
sól
pieprz
Fasolę namoczyć w wodzie przez 12 godzin. Następnie gotować ją w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem boczku. W osobnym garnku ugotować kapustę w małej ilości wody, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i pieprz (do miękkości). Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić i zrobić zasmażkę, dodając mąkę. Dodać do kapusty i dokładnie połączyć.
Kiedy fasola będzie miękka, wyjąć boczek, pokroić go w kostkę. Fasolę wraz z wywarem zmiksować na gładko. Wywar wlać do kapusty, dodać boczek i zagotować. Następnie zestawić z płomienia, dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz