Gusz-e fil Słoniowe uszy
Kolejna odsłona wyrobów typowych na tłusty czwartek. Tego dnia można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i zjeść nawet po uchu, co tam jedno, po dwa i to słoniowe uszy. Słoniowe tylko z nazwy nie z rozmiarów, ale super smaczne. Pamiętajcie tylko o cieniutkim ich rozwałkowaniu, bo w tym tkwi cały ich sekret.
Składniki:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody różanej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
3 i 3/4 szklanki mąki
6 szklanek oleju roślinny do smażenia
Do posypania:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Jajko ubić w misce, dodać mleko, cukier, wodę różaną i kardamon. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać powoli na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na czystej powierzchni oprószonym mąką wałkiem na grubość arkusza papieru. Z ciasta wycinać krążki i robić z nich uszy (jak na zdjęciu) pojedyncze lub podwójne. Ciastka smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać mieszanką cynamonu z cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz