Muffinki z oliwkami
Przepis na te muffinki pochodzi z książki Helgi Lederer "MUFFINKI babeczki dla smakoszy", delikatnie przez nas zmodyfikowany. Doskonała propozycja na przekąskę, na przyjęcie lub piknik z rodziną. Nie wymagają zbytnio nakładu pracy a efekt gwarantowany.
Składniki:
100 g czarnych oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
pieprz
1 jajko
50 ml oleju
50 g sera feta
250ml maślanki
50g boczku
1 mała cebula
100 g sera żółtego
Oliwki pokroić w małą kosteczkę i wymieszać z ziołami. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz pieprzem.
W drugiej misce lekko roztrzepać jajko, dodać olej i wymieszać, wlać maślankę oraz dodać pokruszony ser feta i dobrze wymieszać. Do mieszanki wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, aż cała masa będzie jednolita i gładka.
Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek, drobno pokrojoną cebulkę i mieszankę oliwek z ziołami. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki będą równomiernie rozprowadzone. W formie na muffinki ułożyć papilotki i nakładać ciasto do 3/4 wysokości i posypać startym, żółtym serem.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut, na złoty kolor. Wyjąć muffinki i wyłożyć je na kratkę, żeby przestygły.
Komentarze
Prześlij komentarz