Ryż zapiekany z serem
Z innego dania zostało nam sporo ryżu, a że my jedzenia nie wyrzucamy wydumaliśmy pyszną ryżowo-serową zapiekankę na słodko. Można ją podawać z ulubionym dżemem, miodem lub tak jak my ze zmiksowanymi truskawkami.
Składniki:
1 szklanka ryżu
300 g twarogu
2 jajka
5 łyżek cukru
1 cukru waniliowego
garść rodzynek
garść żurawiny
płatki lub całe migdały
masło do formy
ulubiony dżem lub powidła do podania
Ryż ugotować. Połączyć twaróg z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, zmiksować na gładką masę. Dodać bakalie i ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 15 minut. Po wyjęciu chwilę odczekać, wyporcjować i udekorować odrobiną ulubionego dżemu lub sosu owocowego.
Komentarze
Prześlij komentarz