Bogracsgulyas - węgierski bogracz
Bogracz to tradycyjna węgierska zupa gulaszowa. Koniecznie sporządzana na wołowinie, z dużą ilością papryki, kminku i pomidorów, bo to właśnie charakteryzuje węgierskie potrawy. Zupa wszystkim przypadła do gustu w zimowy dzień, bo jest sycąca, rozgrzewająca i po prostu smaczna. Polecamy!
Składniki:
0,75 kg wołowiny
6 szklanek bulionu
2 cebule
3 pomidory
2 duże, czerwone papryki
6-7 ziemniaków
3 ząbki czosnku
szklanka drobnego makaronu
2 łyżki smalcu
1 papryka ostra
1 łyżka kminku
czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o boku 2 cm. Cebule posiekać w kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Pokroić w kostkę. Ziemniaki również pokroić w kostkę, podobnie paprykę. W dużym rondlu rozgrzać smalec, zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, oba rodzaje papryki w proszku, sól i kminek, cały czas mieszać do zbrązowienia się mięsa. Wlać bulion i dusić do miękkości mięsa, nawet 60 minut, jeśli płyn się zredukuje dolać odrobinę wody, ale nie za dużo, zupa musi być gęsta. Dodać paprykę, pomidory, po chwili ziemniaki i ostrą paprykę. Gotować 5 minut, po tym czasie dodać makaron gotować do miękkości, przyprawić solą i pierzem.
Komentarze
Prześlij komentarz