Racuchy drożdżowe
Takie racuszki to prawdziwy rarytas, dlaczego, bo przypominają smak dzieciństwa, zapach ciasta drożdżowego w domu i ciepłą dłoń babci. Musicie je zrobić, bo smak ich zachwyca prostotą i powala delikatnością.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
30g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajo
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Mleko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z rozczynem i jajem, wyrobić na gładkie ciasto i ponownie pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem, tym razem na 30-40 minut. Na rozgrzany olej mokrą łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i oprószać na ciepło cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz