Tort sałatkowy

Świetny pomysł na przyjęcie. Super smakuje i bardzo ładnie i efektownie wygląda. A do tego trzeba go zrobić dzień wcześniej żeby się ładnie składniki połączyły. A tuż przed imprezą mamy czas dla siebie. 


Składniki:

1 duży słoik marynowanych pieczarek
posiekana natkę pietruszki
2 duże marchewki
majonez
sól
pieprz
duża garść startego na tarce sera
3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki
upieczona i rozdrobniona pierś kurczaka w ulubionych przyprawach 
3 ogórki konserwowe

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć dokładnie folią spożywczą i na jej dnie układać pieczarki, kapeluszami do dołu, pamiętając żeby ściśle do siebie przylegały. Kiedy już całe dno będzie zapełnione posypać grzyby posiekaną pietruszką, następnie zakryć je ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Posypać pieprzem, solą i posmarować spora ilością majonezu aż całość zostanie przykryta. Pamiętać, żeby każdą warstwę ugniatać, by całość była zwarta i trzymała fason po wyjęciu z formy. Następną warstwę stanowi pieczona, pokrojona pierś kurczaka, którą należy przyprawić jak wcześniejsze warstwy, docisnąć i posmarować majonezem, następnie układać ogórki, które dociskamy, przyprawiamy i smarujemy majonezem oraz marchewka, z którą robimy to samo. Jeśli zostały nam jakieś składniki i mamy miejsce w tortownicy możemy powtórzyć np warstwę mięsną lub ziemniaczaną aż do krańca tortownicy, na końcową warstwę majonezu dać starty ser. Całość przykryć folią spożywczą i zakryć płaskim naczyniem. Włożyć do lodówki na całą noc i dociążyć kładąc inną salaterkę na naszej sałatce by mieć pewność, że wszystko dobrze będzie się trzymać. Przed podaniem wyjąć do góry dnem na paterze, pozbyć się folii. 















Komentarze

Popularne posty