70 - lecie "Zetki" czyli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie
To motto przewodnie obchodów 70 - lecia
Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie im. Tadeusza Kościuszki,
które odbyły się 26 listopada 2015 roku w naszej szkole.
Była to bardzo piękna i podniosła
uroczystość, w której uczestniczyło wielu zaproszonych gości min.:
przedstawiciele władz powiatowych, kuratorium, emerytowani dyrektorzy i
nauczyciele. Szerzej o oficjalnych obchodach na pewno wkrótce będzie można
przeczytać na stronie naszej szkoły (http://www.zspnr1-krasnystaw.edu.pl/) oraz na
stronie Starostwa Powiatowego (http://www.krasnystaw-powiat.pl/).
Była to uroczystość dla ducha i dla ciała,
dlatego my jak to kulinarni zajęliśmy się tą drugą częścią. Mogliśmy w swoich
skromnych progach ugościć wiele znakomitości naszego województwa, powiatu i
miasta. Nie śmiemy wymieniać nazwisk, aby kogoś nie pominąć. Przygotowaliśmy
małe przyjęcie które spotkało się z dużą aprobatą i zdziwieniem zwłaszcza wśród
byłych nauczycieli, ponieważ kierunki gastronomiczne w naszej szkole istnieje
dopiero od 4 lat. Ale mają się niezwykle dobrze.
Dla naszych gości przygotowaliśmy menu:
Dania
gorące:
1.
Zupa
curry z soczewicą, pomidorami i mlekiem kokosowym
2.
Czerwona
jesienna karkówka z ryżem
3.
„Wyluzowane”
udka z warzywnym farszem w towarzystwie warzyw
Surówki:
1.
Surówka
z ćwikłowych buraczków
2.
Surówka
z białej kapusty
Przystawki:
1.
Sałatka
z brokuła i żurawiny
2.
Sałatka
z kabanosami
3.
Sałatka
z tortellini
4.
Koreczki
caprese
5.
Koreczki
pikle
6.
Kruche
babeczki z pastami
7.
Rolada
szpinakowa z wędzonym łososiem
8.
Śledź
po sułtańsku
9.
Śledź
po żydowsku
10.
Ryba
po japońsku
11.
Ślimaczki
z ciasta francuskiego z salami
12.
Schab
pieczony ze śliwką w galarecie
13.
Deska
wędlin
Ciasta:
1.
Kruche
róże z marmoladą
2.
Kokosanki
3.
Muffinki
Ferrero Roche
4.
Sernik
z brzoskwiniami
5.
Maxi
king
6.
Ciasto
karmel czekolada
7.
Białkowiec
Była to nasza pierwsza tak duża i
poważna uroczystość, ale daliśmy radę. Spotkaliśmy się z wieloma ciepłymi
słowami i pochwałami. Wielu naszych gości pytało o przepisy, dlatego odsyłamy
wszystkich do naszego bloga kulinarnego http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/.
Ta kulinarna część uroczystości nie
udałaby się gdyby nie zaangażowanie, praca i pomysły naszych wybitnych uczniów:
1.
Kucharzy
z Zasadniczej Szkoły Zawodowej:
Kamili
Kasperek 3k,
Magdaleny
Zalewskiej 3k,
Agnieszki
Kamińskiej 3k,
Agnieszki
Bojko 3k,
Jakuba
Kasprzaka 3k,
Karola
Sobstyla 3k,
Moniki
Matycz 2k;
2.
Techników
żywienia i usług gastronomicznych:
Patrycji
Opat 4tz,
Kingi
Gierszon 4tz,
Wioletty
Bociong 3tz,
Jagody
Myszak 3tz,
Doroty
Szymaszek 3tz,
Michała
Kasprzaka 3tz,
Pauliny
Frącek 2tz,
Patrycji
Paluch 2tz,
Aleksandry
Furgały 1tz,
Patrycji
Kapelusznej 1tz.
Opiekę
merytoryczną i duchową sprawowały nauczycielki praktycznej nauki zawodu w
zawodach gastronomicznych: Agnieszka Pawlas, Katarzyna Oleszczuk, Małgorzata Typiak,
a nad całością logistycznie czuwał Wojciech Czwórnóg.
Życzymy
sobie i Wam kolejnych takich 80-90-100….leci.
Komentarze
Prześlij komentarz