Sałatka z kalafiora ze śliwkami
W oryginalnej wersji sałatka ta była z surowym kalafiorem, jednak nam się nie udało niektórych przekonać do spożywania tego warzywa na surowo. Dlatego lekko zmodyfikowaliśmy przepis. Smakowała wybornie, pikantny sos uzupełniał słodycz śliwki, mmh... ślinka cieknie.
Składniki:
1 nieduży kalafior
1 cebula
4 śliwki
8 kawałków suszonych pomidorów
1 mały jogurt naturalny
½ łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
koperek
Cebulę pokroić w kostkę i posolić by zmiękła. Kalafior dokładnie umyć i podzielić w maleńkie różyczki, gotować na parze około 10 minut. Śliwki po wyjęciu pestek podzielić na ósemki a pomidory suszone pokroić w paski. Jogurt wymieszać z ostrą papryką, przeciśniętym czosnkiem i koperkiem (można dodać 1 łyżeczkę musztardy Dijon). Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, dodać sos jogurtowy i wymieszać. Warto wstawić na godzinę do lodówki by smaki się przegryzły.
Komentarze
Prześlij komentarz