Zapiekanka z tortellini


Smak makaronowej zapiekanki zazwyczaj zależy od dodanych składników, a w tym przypadku jeszcze zależy od nadzienia tortellini. Kilka dodatków wzbogaci smak tego prostego dania, a w stworzeniu tego smaku ogranicza nas tylko wyobraźnia i zasób lodówki.


Składniki:

2 opakowania tortellini z grzybami
40 dag sera żółtego
80 dag pieczarek
¾ kostki masła
4 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól, pieprz
2–4 ząbki czosnku
4 cebule masło do wysmarowania naczynia


Tortellini ugotować al dente, odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, następnie podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić ok. 10 minut, doprawić do smaku. Ser pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć chwilę, ciągle mieszając. Do zasmażki dodać mleko, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje, wrzucić kawałki sera i gotować, aż się rozpuszczą, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego włożyć tortellini i pieczarki z cebulą wymieszać. Na wierzch wylać sos serowy. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C  na około 15 minut.










Komentarze

Popularne posty