Nocna owsianka


Do dzisiaj była u nas tylko owsianka gotowana i pieczona. Jednak ostatnio na kilku blogach kulinarnych zauważyliśmy nowy wynalazek „nocna owsinka”. Jest to doskonałe rozwiązanie zwłaszcza dla tych co lubią rano pospać i potem ciężko im zdążyć ze śniadaniem. Dzisiejsza propozycja podejrzana u Ani Pastuszak, ale już myślimy nad naszymi autorskimi owsiankowymi przepisami, bo jak wiecie lubimy owsianki. 



Składniki: (słoik 400 ml)

4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb
1 łyżka siemienia lnianego 
1 łyżka słonecznika
3 daktyle 
½ łyżki żurawiny 
mleko do uzupełnienia słoika
1 łyżka miodu 
1 banan


Składniki wrzucić do słoika (daktyle pokroić), wymieszać i zalać mlekiem. Zakręcić słoik wstrząsnąć nim i włożyć do lodówki na minimum 12 h. Po tym czasie owsiankę przełożyć do miseczki i dodać do niej pokrojonego banana. Jak ktoś lubi ciepła owsiankę można ją podgrzać w mikrofalówce.









Komentarze

Popularne posty