Czekoladowe ciasto z gruszkami



Jesień i wczesna zima to czas gruszek. Ten polski owoc gościł u nas już niejednokrotnie w ciastach, koktajlach i jako dodatek do mięs czy surówek. Dziś trochę łakoci, czyli ciasto czekoladowe z gruszkami i budyniową masą. Nam masa się trochę zaważyła a niestety nie było fryzjerek aby mogły nas poratować suszarką, ale w smaku było całkiem dobre. 


Składniki:


Ciasto:
3 gruszki
260 g mąki 
200 g cukru 
250 ml letniego mleka 
70 g roztopionego masła
2 łyżki kakao
1½ łyżki octu winnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego

Krem:
1 budyń czekoladowy
400 ml mleka
50 g cukru
200 g masła o temperaturze pokojowej 

Dodatkowo:
prażone płatki migdałowe do dekoracji


W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i kakao), następnie dodać mokre składniki (ocet, schłodzone rozpuszczone masło, letnie mleko) i ponownie zamieszać – tylko do połączenia składników.
Masę przelać do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone gruszki. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić. 
Większą część mleka zagotować, w pozostałej części rozpuścić cukier i proszek budyniowy, następnie przelać rozpuszczone składniki do gotującego się mleka. Budyń mieszać, aż się zagotuje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Budyń odstawić do schłodzenia. W tym czasie masło zmiksować na puszystą masę, gdy zmieni swój kolor na jasno kremowy, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1 łyżce schłodzonego budyniu. Gdy krem będzie już gotowy, przełożyć go na ciasto i wyrównać. Wstawić ciasto do lodówki, aż krem stężeje, następnie wierzch ciasta udekorować prażonymi płatkami migdałowymi.














Komentarze

Popularne posty