Babcine racuszki na zsiadłym mleku


Ten smak i zapach chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa.. po prostu takich potraw się nie zapomina, a do tego zrobionych dobrymi rękami babci. A od dzisiaj jesteście w stanie sami sobie to super-danie przygotować, wystarczy kilka prostych składników, obrać , pokroić, zamieszać i usmażyć!!
 

Składniki:


250 g mąki 
2 jajka
1,5 szklanki zsiadłego mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
2 twarde jabłka
olej do smażenia
cukier puder


Jabłka obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, zsiadłe mleko i sól. Wymieszać mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać trochę mąki, jeśli zbyt gęsta dolać mleka lub wody. Odstawić na 5 minut. Masę wymieszać ponownie, dodać jabłka, wymieszać  dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką niewielkie placuszki. Smażyć na średnim ogniu około 2 minut z każdej strony do zrumienienia. Przekładać na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Odsączone racuchy posypać cukrem pudrem. 














Komentarze

Popularne posty