Ziemniaczana zapiekanka z brokułem, bakłażanem i cukinią
Ziemniaki, cukinia, bakłażan to banda jesiennych warzyw. Razem tworzą niezapomniany skład i harmonijny obiad. Dodatek ulubionych przypraw i ziół spowoduje, że to danie będzie aromatyczne i takie nasze.
Składniki:
1 kg ziemniaków
parę różyczek brokuła
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
parę plasterków wędzonego boczku
1 jogurt naturalny
1 ser mozzarella
słodka czerwona papryka
zioła prowansalskie
bazylia
tymianek
sól
pieprz
masło do wysmarowania blachy
olej do smażenia
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i podgotować je 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odstawić aby ostygły.
Brokuła zblanszować. Bakłażana pokroić na cienkie plasterki, posolić i odstawić aż puści sok, odsączyć go na papierowych ręcznikach. Smażyć je na patelni grillowej lu grillu elektrycznym wraz z pokrojoną na plasterki cukinią. Pokroiłam na plasterki cukinię. Cebulę drobno pokroić i zeszklić wraz z rozgniecionym czosnkiem. Wędzony boczek drobno pokroić i również podsmażyć. Blachę wysmarować masłem. Układać warstwowo: plasterki ziemniaków, bakłażan, zioła, cebula z czosnkiem, wędzony boczek, warstwa pomidorów, zioła, plasterki cukinii, brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszać śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polać sosem ziemniaki. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz