Krem z dyni
To jest dopiero jesienna zupa, dynie na nią można wykorzystać po Hallowen. Doprawiona imbirem mocno rozgrzewa w jesienną pluchę, a ze względu na barwniki, które zawiera podnosi nam odporność i naturalnie chroni przed nowotworami.
Składniki:
1/2 dyni
4 marchewki
3 cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml śmietanki 30%
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól
pieprz
cukier
1 cm świeżego imbiru
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć do miękkości na oliwie. Dynie wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę 2 cm na 2 cm, marchewkę obrać i pokroić w plastry. Całość zalać wodą, tak aby przykryła, przyprawić solą, pieprzem, cukrem zielem i liściem laurowym i ugotować do miękkości. Dokładnie zblendować, dodać posiekany drobno imbir i wyporcjować polewając ozdobnie śmietanką.
Komentarze
Prześlij komentarz