Zawijaniec kurczakowo - jarmużowy
Bazowaliśmy na naszym sprawdzonym przepisie zawijaniec, ale zmodyfikowaliśmy go uwzględniając roślinę z rodziny kapustowatych, bardzo zdrową, a mianowicie jarmuż. Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, której właściwości zdrowotne są doceniane m.in. w Skandynawii. W Polsce mało kto wie, jakie wartości odżywcze posiada jarmuż, dlatego jest traktowany bardziej jako roślina ozdobna. Tymczasem barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Należy również wspomnieć o właściwości antynowotworowych jarmużu oraz tym, że ma składniki przeciwutleniające, a wiec opóźniające starzenie i oczyszczające.
http://www.poradnikzdrowie.pl/
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
1,5 filetu z kurczaka
słoiczek suszonych pomidorów
150 g dobrego sera dojrzewającego
2 garście liści jarmużu
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 łyżki masła
3 żabki czosnku
pieprz, sól
Jarmuż opłukać i pokroić na 1 cm paski pozbawiając liście nerwów. Na rozgrzanym maśle podsmażyć jarmuż, dodając przeciśnięty czosnek przez praskę, całość wystudzić. Rozwinąć ciasto, rozbić filet, szczelnie przykryć ciasto filetem, ułożyć jarmuż, pokrojone pomidory wymieszane ze startym serem i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, delikatnie posolić i popieprzyć. Ściśle zwinąć roladę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz