Ser podpuszczkowy z czarnuszką
Może i nie jesteśmy serowarami, ale ser potrafimy zrobić i to nie byle jaki ;) Najgorsze w tym wszystkim było oczekiwanie, ale opłacało się, bo ser wyszedł naprawdę boski. Lepszy od tych ze sklepów, a przy tym piszczy w buzi jak prawdziwy oscypek. Polecamy, bo produkcja nieskomplikowana, frajda ogromna, a smak niezapomniany.
Składniki na 0,5 kg sera podpuszczkowo - dojrzewającego:
4 litry mleka od krowy ewentualnie z mlekomatu, najważniejsze aby nie było pasteryzowane
pół szklanki dobrego kefiru
kilka kropli podpuszczki klasycznej - do nabycia w internecie
łyżka czarnuszki
3 łyżki soli kuchennej
Dodatkowo należy wyposażyć się w sprzęt:
duży garnek z pokrywką
termometr spożywczy lub lekarski
pielucha tetrowa
łyżka cedzakowa
durszlak
Mleko przelać do garnka i podgrzewać ciągle mieszając do uzyskania temperatury 36-38 stopni Celsjusza, ważne jest aby nie przekroczyć tej temperatury. Kefir dokładnie wymieszać z 5-6 kroplami podpuszczki i przelać do mleka i mieszać około minuty do dokładnego rozpuszczenia kefiru. Następnie należy przykryć mieszaninę i zostawić na około godzinę w ciepłym, lecz nie gorącym miejscu.
Po upływie godziny długim nożem skrzep trzeba pociąć w kawałki 1cm na 1cm, dodać czarnuszkę lub inne swoje zioła ulubione, wymieszać i odczekać jeszcze 10 minut. Po tym czasie durszlak wyłożyć pieluchą złożoną na 4 i za pomocą łyżki cedzakowej przekładać skrzep, dokładnie odcisnąć nadmiar serwatki, związać ser i przycisnąć czymś ciężkim na około 10-12 godzin, po tym czasie wyjąć ser, który nadaje się do spożycia, ale który jest nie słony. W tym celu należy sporządzić solankę: 3 litry zimnej przegotowanej wody wymieszać z 3 łyżkami soli i umieścić w niej ser na około 5-6 godzin. Po tym czasie nic tylko zajadać... ;)
Komentarze
Prześlij komentarz