Owsianka śliwkowo - migdałowa



Kolejna propozycja owsianki ze śliwkami tym razem owsianka w tradycyjnym wydaniu. Śliwki występują dość długo dlatego można się często delektować taką owsianką. A dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów śliwki chronią przed rakiem jelita grubego. Wystarczy jeść 3-4 owoce dziennie. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo – hamując wchłanianie się cholesterolu.

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych
¾ szklanki mleka
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka zmielonych migdałów 
1 garść orzechów włoskich
1 łyżka siemienia lnianego
8 śliwek
1 łyżka płatków migdałowych


Płatki owsiane, zmielone migdały, siemie lniane wsypać do garnuszka i zalać mlekiem, Gotować na małym ogniu aż zgęstnieją. W czasie gotowania dodać cukier. Zdjąć z ognia i dodać posiekane orzechy włoskie i pozbawione pestek i pokrojone śliwki. Wymieszać. Przełożyć do miseczki i posypać płatkami migdałowymi.










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty