Pomidory faszerowane ryżem z pieczarkami



Fajne danie dla tych. którzy nie przepadają za mięsem. Pomidor, ryż, pieczarki, cebula trochę ziół i letnio-jesienne danie gotowe. Bo wtedy pomidory są najsmaczniejsze. Zatem do dzieła nasi kochani.



Składniki:

5 pomidorów (średniej wielkości)
200 g pieczarek
1 woreczek ryżu
2 cebule
½ czerwonej papryki
bazylia 
1 łyżeczka słodkiej papryki
kurkuma
sól
pieprz
szczypiorek
100 g sera żółtego
Olej
1 łyżka masła


Pomidory umyć, odciąć górę i wydrążyć (najlepiej łyżeczką do robienia kulek z melona). Pieczarki umyć, drobno pokroić i udusić na maśle z odrobiną oleju. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebule i paprykę i szczypiorek. Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy i soli. Wszystko wrzucić na dużą patelnię, doprawić słodką papryką, bazylią, solą i pieprzem. Chwilę podgrzać, aby składniki nabrały smaku. Pomidory faszerować, upychając nadzienie.. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut. Wyjąć pomidory, posypać startym żółtym serem i zapiec jeszcze ok 5 minut, aż ser się roztopi.




















Komentarze

Popularne posty