Kopytka gryczane z sosem
Dziś kopytka na tapecie, były już ze szpinakiem, marchewką, zwykłe i niezwykłe i jak już nas trochę znacie to na pewno nie koniec naszych wariacji w tym temacie. Proponujemy wypróbować przepis, z niebieskiego sklepu z naszymi modyfikacjami, na kopytka gryczane. Zdrowe, bogate w witaminy i składniki mineralne jako danie jarskie. A dla tych co nie mogą żyć bez mięsa jako dodatek sos.
Składniki:
Kopytka:
1 kg ziemniaków
200 g świeżego szpinaku
1 pęczek bazylii
2 jaja
150 g mąki gryczanej
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
biały pieprz
oliwa
Sos:
2 duże ząbki czosnku
olej rzepakowy
3 cebule
1 marchew
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 kg mięsa mielonego
400 g pomidorów z puszki
sól
biały pieprz
100 g masła
150 ml białego wina wytrawnego
1 opakowanie sera gorgonzola
Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodać jaja oraz posiekany szpinak i bazylię. Dodać około 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki maki gryczanej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy, posypując dwoma rodzajami mąki. Z ciasta uformować wałki, każdy podsypać mąką i pociąć pod kątem na małe kawałki. Do gotującej osolonej wody wrzucić kopytka i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie wody.
Czosnek posiekać. Na patelni podgrzać niewielką ilość oleju, dodać posiekana drobno cebulę, czosnek i drobno pokrojona marchewkę. Następnie dodać oregano i tymianek. Do zeszklonych warzyw dodać mięso mielone. Całość smażyć, co chwila mieszając. Do mięsa dodać pomidory i podlać niewielką ilością wody, gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać masło. Do zredukowanego sosu dodać białe wino, ponownie gotować. Następnie dodać kawałki sera, i gotować mieszając tak aby ser się rozpuścił, zdjąć sos z ognia.
Komentarze
Prześlij komentarz