Warsztaty "Smaki Dzieciństwa"


Kulinarni lubią poznawać nowe, ciekawe przepisy z różnych stron świata, ale przede wszystkim lubią przypominać stare, lokalne przepisy naszych babć i prababć, czego przykłady możecie odnaleźć na naszym blogu. Dlatego z zapałem wzięli udział w warsztatach z kuchni polskiej, które odbyły się w naszej szkole.


18 września br zostaliśmy, jako szkoła, wytypowani do uczestnictwa w warsztatach edukacyjno-kulinarnych przez Lubelskiego Kuratora Oświaty organizowanych przez Agencję Rynku Rolnego. Warsztaty miały na celu wprowadzenie nas w tajniki kuchni regionalnej i kładły bardzo duży nacisk na sporządzanie potraw z produktów lokalnych, które są wypierane przez produkty eksportowe. Warsztay prowadził kucharz Artur Wawer. Zostaliśmy przeszkoleni w bardzo przystępny i ciekawy sposób. Pan Artur nauczył nas kilku "kucharskich" trików, przypomniał o wartości odżywczej naszych rodzimych warzyw, owoców i mięsiw oraz nauczył nowoczesnej sztuki dekoracji potraw. Mieliśmy też możliwość bliższego zapoznania się z metodą obróbki termicznej Sous-vide, czyli metodzie próżniowej długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach z tworzyw sztucznych, umieszczonych w gorącej wodzie. Jest to obecnie bardzo modna metoda, ale jak się okazuje bardzo ekonomiczna i pozwalająca na zachowanie naturalnego smaku i właściwości odżywczych potraw. Zajęcia bardzo przypadły nam do gustu, jesteśmy umówieni już na następne, a potrawy które razem sporządziliśmy wkrótce znajdą się na naszym blogu. Na zakończenie każdy uczestnik dostał Certyfikat uczestnictwa i upominki od Agencji Rynku Rolnego. Podsumowując był to miło i produktywnie spędzony piątek, a przy tym wyjątkowo smacznie.


Sympatyczni Panowie - organizatorzy warsztatów

Agniesia zacięcie kroi buraczki

Dorota, Jagoda i Rafał niczym świstaki rozwijają makaronik

Ile rąk, tyle typów makaronu

Mateusz walczy z zupą kremem

Cebula karmelizowana - pycha 

Partycja, Jadźka i Ola komponują surówkę do sakiewek wieprzowych

Pan Artur nasz mentor

Paulinka prezentuje swoje dzieło

Kolejny sposób podania tym razem filetów z kurczaka na makaronie

Aż chce się jeść!!

A to my zmęczeni, ale wyedukowani ;)

Posumowanie pracy

I wręczenie certyfikatów

Komentarze

Popularne posty