Sałatka z makaronem ryżowym



Troszkę azjatyckiej egzotyki, troszkę produktów krajowych i doskonała sałatka gotowa. Jest dość sycąca więc może być zarówno obiadem jak i wczesną kolacją. Nam bardzo smakowała dlatego i Wam ją polecamy.


Składniki:

500 g filetów z kurczaka
200 ml słodkiego sosu chilli 
6 łyżek nasion sezamu
oliwa z oliwek
200 g cienkiego makaronu ryżowego
1 zielony ogórek
1 czerwona papryka
garść świeżej natki pietruszki
100 g orzechów nerkowca
5 łyżek jasnego sosu sojowego
sok z jednej cytryny 
5 łyżek oleju sezamowego
sól
pieprz

Makaron ryżowy przełożyć do dużej miski i zalać go wrzątkiem. Przykryć i odstaw na czas na czas podany na opakowaniu. Kiedy będzie już miękki, odlać wodę a do makaronu dodać pokrojony w kostkę ogórek, paprykę, i część posiekanej natki pietruszki. Dolać olej sezamowy, sok z cytryny i sos sojowy. Wszystko wymieszać. Na suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca.
Mięso pokroić w paski i natrzeć oliwą, posypać pieprzem i solą. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia polać mięso sosem słodkim chilli i obsypać sezamem. Wszystko dokładnie wymieszać, aby sos pokrył mięso. Gotowe mięso wyłożyć na makaron z warzywami, posypać orzechami i posiekaną natką pietruszki.











Komentarze

Popularne posty