Jogurtowe oponki



Kolejna odsłona oponek, donatów... jak zwał tak zwał. Z greckim jogurtem, smak delikatny, obiekt szybko znika z talerzy. Radzimy spróbować obu przepisów (donaty twarogowe), wybrać swój smak i wpisać na stałe do repertuaru w swojej kuchni...



Składniki:

2,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g jogurtu greckiego
1/3 szkl. cukru
2 jajka
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i cukier, dokładnie połączyć suche składniki. Dodać jogurt, jajka i łyżkę spirytusu, ciasto wyrobić rękami na jednolitą masę. Kiedy ciasto jest wyrobione stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką wycinać w cieście większe kółka, a w ich środku kieliszkiem mniejsze. W garnku rozgrzać dużą ilość oleju, smażyć oponki na złoty kolor, w trakcie smażenia obracać na drugą stronę. Usmażone oponki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.













Komentarze

Popularne posty