Donaty na tłusty czwartek do kawy i herbaty
Tłusty czwartek tradycyjnie zobowiązuje nas do objadania się pączkami, faworkami i innymi słodkościami. Jako, że produkcję faworków mamy obcykaną w jednym paluszku (przepis tutaj ), w tym roku proponujemy spróbować donatów, potocznie zwanych oponkami, obwarzankami, jaki region Polski taka nazwa, lub raczej jaka miejscowość lub jeszcze szczegółowiej jaka rodzina taka nazwa.
Doskonale smakują z cukrem pudrem, lub bardziej luksusowo i kalorycznie z polewą czekoladową lub lukrem (przepis tutaj). Zachęcamy do podjęcia wyzwania, mądrzejszego niż, na popularnym portalu społecznościowym, do usmażenia swoich własnych donatów, a nie kupowania sztucznych w marketach. A więc do dzieła!!
Doskonale smakują z cukrem pudrem, lub bardziej luksusowo i kalorycznie z polewą czekoladową lub lukrem (przepis tutaj). Zachęcamy do podjęcia wyzwania, mądrzejszego niż, na popularnym portalu społecznościowym, do usmażenia swoich własnych donatów, a nie kupowania sztucznych w marketach. A więc do dzieła!!
Składniki:
150
g mielonego twarogu
100
g śmietany
opakowanie
cukru waniliowego/laska wanilii
75
g cukru
szczypta
soli
jajko
5
łyżek oleju
5
łyżek mleka
torebka
proszku do pieczenia
350
g mąki
litr
oleju do smażenia
2
łyżki cukru pudru
Twaróg utrzeć z
solą, śmietaną, jajkiem, mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym oraz olejem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Zagnieść gładkie ciasto,
wałkować na grubość 5 mm i foremką o
średnicy około 10 cm wycinać kółka, mniejszą w środku otworki. Smażyć w głębokim
oleju z obu stron. Odsączyć nadmiar oleju na papierowym ręczniku i po
wystygnięciu obsypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz