Kulajda
Smak i zapach południowych Czech zaklęty w garnku zupy. Prosta w wykonaniu, a cieszy podniebienia.
Składniki:
50
dag pieczarek
1
cebula
25
dag ziemniaków
1,5
l rosołu
10
dag zacierek lub drobnego makaronu
1
łyżka masła
1
łyżka mąki
2
łyżki posiekanej natki pietruszki
1
listek laurowy
3
ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
Grzyby
oczyścić, opłukać i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać i
zeszklić na maśle. Dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Pod koniec
duszenia oprószyć mąką. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i ugotować
w rosole. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać uduszone grzyby, a gdy zupa
zawrze dodać zacierki lub makaron. Gotować chwilę, aż zacierki będą miękkie. Doprawić
solą i pieprzem, posypać natką. Zupę zestawić z ognia i zostawić pod
przykryciem, żeby doszła.
Komentarze
Prześlij komentarz