Kulajda

Smak i zapach południowych Czech zaklęty w garnku zupy. Prosta w wykonaniu, a cieszy podniebienia. 



Składniki:

50 dag pieczarek
1 cebula
25 dag ziemniaków
1,5 l rosołu
10 dag zacierek lub drobnego makaronu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz

Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Pod koniec duszenia oprószyć mąką. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i ugotować w rosole. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać uduszone grzyby, a gdy zupa zawrze dodać zacierki lub makaron. Gotować chwilę, aż zacierki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką. Zupę zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem, żeby doszła. 







Komentarze

Popularne posty