Zupa diabelska
Diabelska tylko z nazwy
Pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, jarzynowa.... Zupy w kuchni polskiej wiodą prym, ale co zrobić jak kończą się pomysły, a rodzina zaczyna wybrzydzać, ogórkowa była ostatnio, pomidorowa jest ble itp. Eksperymentujemy, nasza dzisiejsza zupa jest dość mięsna, warzyw jest w niej mało, ale smak i ostrość zależy tylko od nas samych.
Składniki:
50
dag chudego mięsa wieprzowego
10
dag tłustego boczku
½
l bulionu
¼
l czerwonego wina
2
marchewki
mała pietruszka
mała pietruszka
2
czerwone papryki
2
cebule
2
łyżki oleju
1
ząbek czosnku
1
listek laurowy
1
łyżeczka tymianku
4
łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Mięso
opłukać, osączyć i pokroić na małe kawałki. Boczek pokroić w małą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić na plasterki. W dużym garnku, na silnie rozgrzanym
oleju, podsmażyć mięso i boczek, często mieszając. Dodać cebulę i zrumienić. Wlać
bulion i wino. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do garnka wraz z listkiem
laurowym i tymiankiem. Posolić i gotować pod przykryciem, na małym ogniu.
Marchewki obrać, opłukać, pokroić na plasterki i gotować w zupie przez ostatnie
30 minut. Papryki opłukać. Pokroić na cienkie paski i dodać do zupy na 10 minut
przed końcem gotowania. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Po skosztowaniu zupy prawie jednogłośnie stwierdzamy, że dodanie do gotowania ziemniaczków pokrojonych w kosteczkę uzupełniło by jej smak i nadało jej lepszej konsystencji.
Do określenia smaku tej zupy odpowiedni będzie następujący oksymoron: ,, Boska ta diabelska". Jest pyszna, polecam wszystkim, z ziemniaczkami oczywiście.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, C-a.
Miło nam, że nasze nowości się sprawdzają
OdpowiedzUsuń