Zupa z kalarepki

Kalarepka to nieco zapomniane warzywo, które w zasadzie kojarzy nam się tylko z chrupaniem na surowo. My przygotowaliśmy zupę z kalarepki, która smakuje trochę jak delikatny kapuśniaczek a trochę jak zupa kalafiorowa. Warto spróbować. 


Składniki:

3 średnie kalarepki
2 ziemniaki
1 marchewka
kawałek pietruszki (korzeń)
mały kawałek selera 
1 pomidor
1 liść laurowy
2–3 ziarna ziela angielskiego
1,2 l bulionu warzywnego
sól
pieprz 
świeży koperek lub natka pietruszki do podania

Warzywa obrać i umyć, a następnie pokroić w kostkę: kalarepki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem około pół godziny, aż warzywa zmiękną. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać posypaną zieloną natką pietruszki lub koperkiem.








Komentarze

Popularne posty