Ciasto szczypowe

Co to są szczypki będą wiedzieć mieszkańcy Lubelszczyzny, kto nie wie niech poszuka. Nasz autorski przepis na ciasto szczypowe powstał już jakiś czas temu. Jednak okazało się, że w okolicy nie ma odpustów i nie ma gdzie kupić szczypek. Poczekaliśmy i doczekaliśmy się i oto jest. Za każdym razem może wyglądać inaczej, w zależności jakiego koloru macie szczypki. Teraz będąc na odpuście pamiętajcie zrobić zapasy i dla siebie i dla Nas. 

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g margaryny
1 szklanka cukru
4 jaja
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody

Krem:
250 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 szczypki w dowolnym kolorze

Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubitą z pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia, i piec około 40 minut w temperaturze 180°C.  Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki.
Śmietanę kremówkę dobrze schłodzoną ubić, pod koniec ubijania zanim masa stanie się puszysta i sztywna dodać cukier puder. Przestać ubijać i powoli dodawać w całości dobrze schłodzony serek mascarpone. Szybko zmiksować mikserem na wolniejszych obrotach, żeby masa się dobrze połączyła. Szczypy pokroić na niewielkie kawałki, delikatnie wymieszać z masą. Przekrojony biszkopt posmarować ¾ części masy, przełożyć i na wierzch posmarować ¼ części masy. 







Komentarze

Popularne posty