Risotto z dynią
Dynia jak pamiętacie to bogate źródło witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Zawiera m.in. witaminy A, C i E, potas, błonnik oraz beta-karoten. Dynia pomaga regulować ciśnienie tętnicze, obniża poziom cholesterolu, wspomaga układ odpornościowy i może mieć działanie przeciwzapalne. Dlatego kiedy tylko możemy to włączamy dynię do naszego jadłospisu. Tym razem serwujemy, jesienne risotto z dynią.
ok pół średniej dyni piżmowej
200 g ryżu arborio
750 ml bulionu
1 cebula
tarty parmezan
1 łyżka masła
olej
sól
pieprz
przyprawa do dań z dynią
natka pietruszki
Na dużą patelnię wlać odrobinę oleju i dodać masło, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w kostkę dynię (obraną i pozbawioną nasion). Smażyć kilka minut. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać. Dolać szklankę ciepłego bulionu, wymieszać. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolać kolejną porcję bulionu. Powtarzać, aż ryż uzyska kremową konsystencję. Zdjąć z ognia i dodać parmezan. Doprawić do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki. 
Komentarze
Prześlij komentarz