Włoska zupa z kluseczkami z parmezanem

Niby zwykła pomidorowa bez zabielania, ale kluseczki parmezanowe w tej zupie robią robotę. Pamiętajcie używać przecieru dobrej jakości, a jak macie swoje pomidory to jeszcze lepiej. Bulion powinien być również prawdziwy z warzyw a nie na skróty. Parmezan też polecamy ten z wyższej półki by wszystko zagrało jak trzeba.  

Składniki:

Zupa:
1,2 litra bulionu z włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por )
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka ziół prowansalskich
500 ml gęstego przecieru pomidorowego
świeżo posiekana natka pietruszka
bazylia
oliwa

Włoskie kluseczki:
3 łyżki drobno startego parmezanu
2 łyżki mąki
1 jajko
duża szczypta startej gałki muszkatołowej i pieprzu

Z włoszczyzny ugotować bulion. W większym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zioła prowansalskie. Wszystko chwilę podgrzewać, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Dolać bulion przygotowany z włoszczyzny i całość zagotować. Dodać przecier pomidorowy, całość gotować na małym ogniu około 10 minut.
Do miseczki dodać wszystkie składniki na kluski, całość dokładnie połączyć za pomocą widelca, lub małej rózgi kuchennej. Powinno powstać ciasto, o konsystencji rzadszego budyniu. 
Do gotującej zupy, stopniowo, małymi porcjami dodawać ciasto, za pomocą widelca lub rózgi. Z ciasta utworzą się kluseczki, o podłużnym kształcie, które od razu wypłyną na powierzchnię. Zupę z kluseczkami, gotować jeszcze około 2 minuty. Gotową zupę doprawić do smaku, dodaj odrobinę oliwy i zioła. 







Komentarze

Popularne posty