Bezowe koszyczki z ginger curdem

Elegancki, dostojny bezowy deser o niecodziennym smaku. Beza wykonana klasyczne, ale jej wnętrze skrywa pyszny krem ginger curd a górę wieńczy krem z serka mascarpone i śmietanki. Do ozdoby koniecznie odrobina limonki. Całość tworzy poezję smaku. My jesteśmy zakochani w tej słodkości. 

Składniki:

Beza:
6 białek
300 g cukru pudru
odrobina soku z cytryny

Nagrzać piekarnik do 150⁰C. Białka ubić z cukrem około 10 minut, dodać sok z cytryny, chwilę ubijać. Przełożyć do rękawa z uciętą końcówką, formować na papierze do pieczenia cylindry o średnicy 6-7 cm. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć do 110°C, piec około 2 godzin, aż będą suche. 

Ginger curd:
2 limonek
80g cukru
17g świeżego imbiru
1 jajko
30g masła

Otrzeć do miseczki skórkę z limonek. Sok wycisnąć do innej miseczki. Imbir zetrzeć na tarce do miseczki z sokiem. Skórkę przełożyć do blendera wraz z cukrem i tak długo rozdrabniać, aż mieszanina stanie się zielona. Połowę cukru przełożyć do miski, postawić nad garnkiem z gotującą wodą. Woda nie może dotykać do miski. W miski z cukrem dodać sok, jajka i masła. Cały czas mieszając gotować na parze, kiedy całość będzie jednolita pogotować jeszcze 15 minut. Dodać pozostały cukier wymieszać.

Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru

Śmietankę ubić razem z serkiem mascarpone i cukrem. 
Na dno każdego bezowego koszyczka nakładać za pomocą rękawa cukierniczego odrobinę ginger curd i górę wypełnić kremem z mascarpone. Udekorować kawałkiem limonki i skórką cytrynową. 








Komentarze

Popularne posty