Ciasto kawowe

Ciasto ucierane, powinno każdemu wyjść, no prawie każdemu, mamy w swojej historii takie przypadki, że nawet takie najprostsze ciasto ucierane widelcem nie wyszło. Ale to trzeba mieć wyjątkowy talent. To ciasto powinni każdemu wyjść, jest prościutkie, ładne, smaczne ni i dla nas ma dodatkowy atut jest z dodatkiem kawy. A wszystko co z kawą ma specjalne miejsce w naszym żołądeczku ;)

Składniki:

Ciasto:
1 szkl. mąki orkiszowej jasnej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
6 łyżek kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
2 duże jajka
120 g miękkiego masła
1/2 szkl. mleka

Lukier kawowy:
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka mleka

Kawę zalać gorącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie, cały czas ucierając masę, dodawać po jednym jajku. W kolejnym kroku dodać wystudzoną kawę i ucierać chwilkę.
Suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą, dodawać stopniowo do masy maślanej i miksować około 2 minut.
Ciasto przełożyć do keksówki (wym. 11 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C, z włączoną funkcją pieczenia góra-dół. Piec przez około 45 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić dokładnie przez ponad 2 godziny. Po tym czasie możemy przygotować lukier kawowy i ozdobić ciasto.







Komentarze

Popularne posty