Al'a carbonara z awokado

Wegańska carbonara z awokado, to nasza propozycja na obiad. Zaraz odezwą się z pewnością znawcy kuchni i zaczną krzyczeć, że carbonary to tak się nie robi. Tak my to wiemy, ale w kuchni lubimy eksperymentować a nie trzymać się tylko ściśle receptur. 

Składniki:

1 op. makaronu spaghetti
2 dojrzałe awokado
3 ząbki czosnku
2 żółtka
sól
pieprz
300 ml śmietanki 30%
½ cytrynu
tarty parmezan
prażone ziarna dyni
natka pietruszki

Awokado przekroić, wydrążyć do miski. Dodać sok z połowy cytryny, żółtka, śmietankę, sól oraz pieprz. Zlednować na gładką emulsję. 
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dodać przygotowany sos do jeszcze gorącego makaronu, wstawić na mały palnik i mieszać całość. Wyłączyć palnik , dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyporcjować makaron i posypać go parmezanem i prażonymi pestkami dyni. 







Komentarze

Popularne posty