Ciastko lawa

Małe, słodkie i kuszące, mocno czekoladowe ciasteczka lawa. A czemu lawa? , ponieważ po przekrojeniu wypływa z nich gorąca czekolada. Dlatego po pierwsze nie można ich piec za długo bo wtedy lawa nie wypłynie, a po drugie trzeba zjadać póki jeszcze gorące. A czy lawa będzie z mlecznej, białej czy gorzkiej czekolady to już zależy wyłącznie od Was. 

Składniki: (4szt)

125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao)
125 g masła + odrobina do wysmarowania kokilek
2 całe jajka
2 żółtka jaj
4 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki
½ łyżeczki cynamonu
4 kostki białej lub mlecznej czekolady
gorzkie kakao

Ciemną czekoladę rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej. Mieszać, aż masło i czekolada stworzą jednolitą masę. Cztery kokilki wysmarować wewnątrz bardzo dokładnie masłem i precyzyjnie wysypać kakao dno oraz ścianki. Piekarnik nagrzać do 230°C bez termoobiegu. Jajka i żółtka ubić z cukrem przez 2-3 minuty. Wlać czekoladę (może być ciepła) i miksować do połączenia. Dodać mąkę i cynamon – jeszcze raz krótko miksować. Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej kokilek. Na środku każdego naczynia układać po kostce białej lub mlecznej czekolady i wepchnąć ją, aby znalazła się wewnątrz masy. Kokilki układać na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec ok. 9-11 minut (od 8-12 min. w zależności od średnicy kokilek i właściwości piekarnika). Po tym czasie wystawić i za pomocą grubej szmatki odwracać kokilki wprost na talerze. Zostawić na pół minuty i zdjąć kokilki. Od razu podawać.









Komentarze

  1. Ciasteczka lawa wyglądają niesamowicie! Ta gorąca, płynąca czekolada w środku jest po prostu nie do opisania. Aromat, który unoszą, gdy się je piecze, jest po prostu boski. To doskonały przepis na poprawienie sobie humoru w każdej chwili. Dzięki za podzielenie się tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty