Sodziaki

Sodziaki inaczej placki na sodzie, to smak dzieciństwa i lata spędzanego u babci. W szybki i niedrogi sposób możną go odtworzyć, do czego Was serdecznie zachęcamy. Placki można podawać też z jakąś wytrawną pastą lub po prostu z cukrem pudrem i szklanką schłodzonego mleka.
 
Składniki:

2 jajka
500g mąki
1 szczypta soli
250 ml zsiadłego mleka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100ml oleju

Do dużej miski wlać zsiadłe mleko, wbić jajka, dosypać sodę, sól oraz przesianą wcześniej mąkę i wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę podsypać mąką. Rozwałkować na grubość około 1cm i wycinać romby. Smażyć na rozgrzanym oleju. Idealne sodziaki powinny być usmażone na złoto z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem.








Komentarze

Popularne posty