Owsianka a'la szarlotka

Jesień kojarzy nam się z zapachem szarlotki. Szarlotek u nas nie brakuje, zarówno tych tradycyjnych jak i trochę udziwnionych czy w pucharkach. Dziś przyszła kolej na owsiankę szarlotkową. Taka mini przyjemność z samego rana. 

Składniki:

Warstwa jabłkowa:
1 spore jabłko
1 łyżka miodu
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu

Warstwa płatków owsianych:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru 
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca

Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać miód i masło. Smażyć przez 5-7 minut na średnim ogniu, do momentu, gdy jabłka zaczną mięknąć. Dodać sok z cytryny i cynamon. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
W misce wymieszać razem płatki owsiane, mleko, ksylitol, cynamon i ekstrakt waniliowy. 
W naczyniu w którym będziemy podawać na dno ułożyć warstwę owsianki, a później warstwę prażonych jabłek. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem owsiankę posypać posiekanymi orzechami nerkowca.






Komentarze

Popularne posty