Tartaletki z owocami

 Tartaletki - rodzaj wypieku, składającego się z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). My dzisiaj polecamy z musem ze świeżych turkawek i innymi dodatkami.
 
Składniki na 6 szt:
 
200 g mąki pszennej
30 g cukru drobnego
100 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Dodatkowo:
3 łyżeczki mielonych migdałów
150 g świeżych truskawek
jabłko, gruszka
1 łyżeczka miodu
cukier trzcinowy (opcjonalnie)
 
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i dodać jajko, wodę, cukier, pokrojone masło, sól, ekstrakt z wanilii. Siekać nożem do momentu aż zacznie robić się kruszonka. Następnie zagnieść szybko ciasto rękami. Ciasto włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce około 30 minut. Truskawki umyć i usunąć szypułki. 100 g truskawek pokroić w grubsze plasterki, pozostałe 50 g razem z miodem zmiksować blenderem na mus.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na koło o średnicy 16 cm. Na środek rozsypać pół łyżeczki migdałów, ułożyć plasterki truskawek. Boki ciasta zawinąć ku środkowi delikatnie dociskając. Na sam środek łyżką nałożyć po 1 łyżce musu truskawkowego. Dodatkowo można posypać ciasto i nadzienie cukrem trzcinowym. Gotowe tarty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut na złoto. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
 




 

Komentarze

Popularne posty