Krem z kiszonych ogórków

Są klasy w naszej szkole które zjedzą każdą zupę ale pod jednym warunkiem, że jest to zupa krem. Czemu nie - dziś nieco inna ogórkowa w postaci kremu, smak niemal identyczny jak tradycyjnej, tylko szczypiorek podkręca smak. 

Składniki:

1l wody
10 kiszonych ogórków
400 ml wody z kiszonych ogórków
2 cebula
2 marchewka
6 ziemniaków
drobny szczypiorek
4 łyżeczki posiekane koperku 
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cukru
4 łyżki oleju
przyprawa uniwersalna 

Obrać cebulę, marchewkę i ziemniaki, pokroić w kostkę. Na rozgrzane dno garnka wlać olej, wrzucić warzywa i obsmaż je. Całość zalać wodą i gotować. Na grubych oczkach tarki zetrzeć ogórki kiszone i gdy warzywa będą prawie Mikke połączyć z zupą. Dodać koperek. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksować zupę niezbyt drobno, tak by móc wyczuć kawałki warzyw. Dolać wodę z ogórków (stopniowo). Doprawić gałką muszkatołową, cukrem, i przyprawą uniwersalną. Krem podawać ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.








Komentarze

Popularne posty