Knedle z ciasta parzonego

Odmiana tradycyjnych knedli ze śliwkami tylko z nieco innego ciasta. Najpierw mąkę zaparza się jak do ptysiów. A po wyrobieniu ciasta postępuje się już tradycyjnie. Tradycyjnie się również je zjada najlepiej z dodatkiem słodkiej śmietanki lub jogurtu. 

Składniki:

125 ml mleka
25 g masła
szczypta soli
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
śliwki
cukier.

Do garnka wlać mleko, dodać masło i sól. Podgrzewać do zagotowania. Wsypać mąkę pszenną i szybko, ale dokładnie, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wyrobić dokładnie ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 2 części. Z każdej części uformować wałek i podziel go na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, połóż na niego śliwkę i posypać cukrem, a następnie dokładnie zlepić i uformować kulę. Wkładać do gotującej się wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj gorące polane roztopionym masłem i posypane cukrem  lub ze słodką śmietanką. 










Komentarze

Popularne posty