Oponki serowe

Klasyczne serowe oponki, które często robimy i serwujemy, posypane cynamonowym cukrem. Okazało się, że nie podzieliliśmy się z Wami tym przepisem, no cóż z pamięcią bywa różnie, nasza jest dobra ale krótka. Szybciutko nadrabiamy i do smażenia oponek zachęcamy.

Składniki:

50 g tłustego sera białego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 jajka 
1 łyżka spirytusu 
ok. 1,5 litra oleju rzepakowego

Dodatkowo:
2-3 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru

Mąkę połączyć z sodą i solą, wymieszać. Odstawić. W dużej misce ser biały zgnieść widelcem. Do sera wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, spirytus i ok. ¾ mąki z soda i solą, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypywać pozostałą mąką i zagnieść jednolite, gęste ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i rozwałkować na ok. 1 cm. placek. Lekko podsypywać mąką, żeby ciasto się nie kleiło do stolnicy.
Przy pomocy wykrawaczki lub szklanki wycinać kółka, w nich nieco mniejsze otworki. Oponki serowe odkładać na lekko oprószony mąką blat. W dużym, płaskim garnku, rozgrzać olej do 180°C. Do rozgrzanego oleju wkładać ostrożnie po 3-4 oponki. Smażyć oponki do zrumienienia po ok. 3-4 min na jedną stronę. Wyjąć oponki serowe i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lekko ciepłe oponki obtaczać w mieszance cukrów i cynamonu. 







Komentarze

Popularne posty