Chruściki drożdżowe

Nie wszyscy przepadają za cieniutkimi i chrupiącymi chrustami, mamy dla nich nieco inną propozycję, mianowicie chruściki drożdżowe. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale chrusty (faworki) są bardziej puszyste. Warto wypróbować.

Składniki:

0,5 kg mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
80 g roztopionego masła
1 szklanka mleka
2 jajka

Dodatkowo: 
1,5 litra oleju
cukier puder 
cynamon

Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut
Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy pasek przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W każdym kawałku zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec. Smażyć w gorącym tłuszczu (ok 180 stopni) obie strony na złoty kolor. Jeśli chruściki zbyt szybko się przypalają zmniejszyć temperaturę a jeśli za bardzo wchłaniają tłuszcz to zwiększyć. Usmażone układać na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 







Komentarze

Popularne posty