Delikatny sernik

Serniczki z różnymi dodatkami i w różnych konfiguracjach wprost uwielbiamy, ba nawet ubóstwiamy. Ten bardzo przypadł nam do gustu bo dzięki dodatkowi mascarpone jest bardzo delikatny i dość wilgotny. Dla podkręcenia smaku dodaliśmy nieco czekoladowej polewy i nic więcej już naszym zdaniem do tego serniczka nie trzeba. No może tylko łyżeczka lub widelczyk do zjedzenia. 


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki
3 żółtka
3 łyżki cukru
½ margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
500 g sera z wiaderka
500 g serka mascarpone
8 jaj + 3 białka
1,5 szklanki cukru
0,5 l śmietanki 30%
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy

Z podanych składników dość szynko zagnieść ciasto i schować do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodawać sery i żółtka, następnie budynie i cukier waniliowy. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na kruchy spód. Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu dowolnie udekorować cukrem pudrem lub ulubioną polewą czekoladową. 







Komentarze

Popularne posty