Najlepsze ciasto marchewkowe

Ciasta marchewkowe nie są zbyt popularne i lubiane, my postanowiliśmy to odczarować. To nie dość, że jest bardzo aromatyczne, bo dodatek goździków, gałki, ziela i cynamonu powodują nieziemskie doznania to jest mega wilgotne i dodatek kremu powoduje, że nie można od niego się odjeść.
Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z oleju orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem (np. rózgą kuchenną). Połączyć zawartość obu naczyń, dodać startą marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem:
300 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
90 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Masło, cukier i wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, można delikatnie oprószyć cynamonem.
 



 

Komentarze

Popularne posty