Zraziki w sosie warzywnym

Mięso mielone to dość wdzięczny surowiec i można go wykorzystać w wielu konfiguracjach, a nie jak się niektórym wydaje tylko do mielonych z buraczkami. Nasza propozycja na dziś to zraziki w sosie warzywnym. Do tego kasza i ulubiona surówka i pełnowartościowy posiłek gotowy. 

Składniki:

300 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jako 
40 g czerstwej bułki
60 g cebuli
100 g marchewki
100 g pietruszki
100 g selera
40 g masła
40 g mąki pszennej
olej
30 g bułki tartej
sól
pieprz 

Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Rozdrobnić warzywa korzeniowe na grubych oczkach tarki i podsmażyć na maśle. Sporządzić  sos z podsmażonych warzyw.
Sporządzić masę z namoczonej, odciśniętej i posiekanej bułki oraz mięsa mielonego. Dodać rozdrobnioną w kostkę i podsmażoną na części oleju cebulę. Wyrobić masę z jajem i doprawić do smaku. Jeśli masa mięsna jest za rzadka dodać bułkę tartą. Uformować z masy mięsnej 8 porównywalnej wielkości wałeczków i  obtoczyć je w mące Obsmażyć na oleju. Przełożyć zraziki do rondla, zalać sosem warzywnym i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić do smaku.









Komentarze

Popularne posty