Naleśniki zapiekane z serem

Niby zwykła naleśniki a jednak trochę niezwykłe. Farsz twarogowy z dużą ilością rodzynek, tak jak lubimy. Naleśniki posmarowane śmietaną i tak zapieczone. To zapieczenie nadaje im tej niezwykłości, bo stają się chrupiące, a farsz cieplutki. Następnym razem spróbujemy dodać jeszcze gałkę lodów. 



Składniki:
 
250g maki pszennej
3 jaja
250 ml mleka
250 ml wody
500g twarogu półtłustego
100g cukru
10 g cukru waniliowego
1 żółtko
100 g rodzynek
100g kwaśnej śmietany
1 łyżka płatków migdałowych
sól
 
Z mąki, jajek, soli, mleka i wody przygotować ciasto naleśnikowe. Odstawić na 20 minut. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć naleśniki na złoty kolor. Twaróg utrzeć dodając cukier, żółtko i rodzynki. Każdy naleśnik posmarować, zwinąć w rulon otwarty i ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posmarować śmietaną i zapiekać w temperaturze 200℃przez 20 minut. Gotowe naleśniki posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami.




 

 

Komentarze

Popularne posty