Orzechowe gniazdka

Gniazdka same w sobie są pyszne, a jak jeszcze są z czekoladą i orzechami to już niemal niebo w gębie. Nie robimy ich dość często, bo są kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. 

Składniki:

Ciasto:
80 g uprażone orzechy laskowe
220 ml mleka
180 g mąki
80 g masła
1 szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
3 jajka
olej do smażenia

Dekoracja:
2 czekolady mleczne
80g uprażonych orzechów laskowych 

Orzechy zmielić na gładką, jednolitą masę za pomocą młynka do kawy, a następnie przesiać przez sitko do większego rondelka, by oddzielić niezmielone orzechy.
Do orzechów w rondelku dodać mleko i masło. Zagotować. Dodać sól i cukier puder. Mieszać. Dodać mąkę przesianą przez sitko i energicznie mieszać za pomocą sztywnej łopatki przez ok. 1 minutę, aż wszystkie składniki się połączą. Parzone ciasto przełożyć do miski i odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone ciasto przełożyć do misy robota i miksować na niskich obrotach, stopniowo dodając jajka. Jeśli po dodaniu 3 jajek ciasto wciąż jest zbite, dodać czwarte jajko. Ciasto miksować aż do momentu, w którym uzyskamy aksamitną, jednolitą masę.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i szprycować na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia (10 x 10 cm), tak by powstały wianuszki.
Olej rozgrzać w garnku do około 160-180°C. Gniazdka umieścić w rozgrzanym oleju papierem do góry. Gdy papier odklei się od gniazdek, wyjąć go z garnka. Gniazdka smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Odstawić do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do rękawa cukierniczego z cieniutką końcówką. Czekoladę szprycować na wystudzone gniazdka. Z wierzchu posypać je orzechami laskowymi posiekanymi na grubsze kawałki.







Komentarze

Popularne posty