Kurczak zawijany w boczku w sosie śmietanowym

Bardzo fajna propozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka na obiad. Mięso nie jest suche, dzięki dodatkowi boczku i przypraw ma głęboki, wyrazisty smak. Do tego ulubiony dodatek skrobiowy, surówka i pełnowartościowy obiad gotowy. 
Składniki:

2 filety z kurczaka
2 opakowania boczku wędzonego w plasterkach
200 ml bulionu
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki
świeży koperek
słodka papryka
sól
pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego oregano
olej do smażenia

Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na paski (z jednego fileta powinno być 3 - 4 kawałki). Przygotować bulion.
Kurczaka przełożyć do miseczki, dodać 2 łyżki oleju, troszkę słodkiej papryki, sól i pieprz. Wymieszać zawinąć w folię i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu każdy kawałek zawinąć w plasterek boczku. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć roladki z każdej strony. Wlać bulion, patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu około 15-20 minut. Trochę gorącego bulionu nabrać łyżką do malutkiej miseczki, dodać łyżkę mąki i troszkę śmietanki i wymieszać do rozpuszczenia się mąki. Następnie przelać do mięsa na patelni. Dodać resztę śmietanki, oregano, kurkumę i wymieszać. Dusić jeszcze kilka minut, żeby sos lekko zgęstniał, posypać posiekanym koperkiem.







Komentarze

Popularne posty