Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym

Mogłoby się wydawać, że w zupie pomidorowej już nic zmienić się nie da. Otóż da się i my to właśnie zrobiliśmy. Do tradycyjnej pomidorowej daliśmy mleczko kokosowe, mozarellę i trochę płatków migdałowych. Otrzymaliśmy ciekawy, nowy smak. Z czystym sercem polecamy.

Składniki:

100 g ryżu basmati 
1 puszka krojonych pomidorów 
1 szklanki bulionu warzywnego 
1 szalotka
2-3 łyżki oliwy 
0,5 szklanki mleczka kokosowego 
mini mozzarella w kulkach 
1 łyżka płatków migdałowych 
1 pęczek świeżej kolendry 

Ryż ugotować wedle wskazań na opakowaniu. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać oliwę, dodać szalotkę i podsmażyć, mieszając.
Pomidor dodać do garnka i podsmażyć. Dodać wywar warzywny, mleczko kokosowe. Wymieszać. Zupę połączyć z ugotowanym ryżem.
Zupę rozlać do miseczek, dodać kulki mozzarelli, posiekaną kolendrę oraz uprażone płatki migdałowe.






Komentarze

Popularne posty