Udka pieczone z żurawiną

Połączenie mięsa ze smakiem owoców nam osobiście bardzo pasuje, co widać w naszych postach. Tym razem proponujemy kurczaka w połączeniu z żurawiną. Do tego pieczone ziemniaczki, i za jednym wsadem do piekarnika obiad gotowy. 

Składniki:

4 pałki z kurczaka
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
4 łyżki suszonej żurawiny 
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki wody

Zagotować marynatę z wody, oleju, miodu, suszonej żurawiny, pieprzu, mielonej papryki, majeranku, szczypty soli i sosu sojowego. Na małym gazie dusić aż marynata zrobi się gęsta. Ostudzić. Udka z kurczaka natrzeć marynatą i zostawić na godzinę. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec godzinę. 15 minut przed końcem odkryć i rozsmarować na mięsie resztę marynaty. Dopiec odkryte tak by zrobiła się chrupiąca skórka. 






Komentarze

Popularne posty